glaslodret2
item5

Historien tager sin begyndelse, da begge mine katte får en voldsom maveinfektion. En rigtig barsk omgang. Ditte kom sig uden mén, selv om hun var meget syg.

Men Donna kom sig ikke. Hun blev ved med at have vrøvl med maven. Diarré, tilblandet med frisk blod og slim. Ret store mængder frisk blod, kattens størrelse taget i betragtning.

Vores faste dyrlæge kunne ikke rigtig forstå det. Problemet var, at hun ca. hver 2-3 dag havde diarré med blod, og dyrlægen insisterede på, at enten var der blod på afføringen - så var det et tyktarmsproblem - eller også var der diarré - så var det tyndtarmen - og fodringen skulle så rette sig derefter. Jeg skiftede derfor foder ret tit på den stakkels dame i en periode, så det alene sikkert har skadet - for der kom altså begge dele på én gang.

Til sidst mente han så, at hun skulle gennem en kikkertundersøgelse "begge veje fra", for det her var ikke til at greje. Og så var det, at jeg tænkte, at hvis hun alligevel skulle i andre hænder, kunne jeg lige så godt prøve Felina katteklinik, som jeg havde hørt så meget godt om - i øvrigt med min sædvanlige dyrlæges fulde opbakning. Jeg ville også meget gerne spare hende for den omtalte undersøgelse, hvis jeg kunne, den lød ubehagelig.

Heldigvis var fænomenet ikke ukendt for dyrlæge Raiku Sarvå på Felina, og jeg gik meget roligere derfra med min kat. Donna havde en tyktarmskatar af de sejlivede. Ret almindeligt, åbenbart, ikke farligt, men "irriterende" som Raiku Sarvå sagde - både for kat og ejer. Katten er ikke generet, sådan at forstå at den spiser og leger og sover som normalt. Men - jeg opdagede nu alligevel tegn på, at hun må have haft ondt. Når det var helt galt med maven, spurtede hun huset rundt mellem turene på bakken, og jeg fik efterhånden fornemmelsen af, at hun prøvede at “stikke af” fra smerten.

Donna blev sat i behandling med drikke Aloe Vera (Aloe Vera Gel, naturel), fra firmaet Forever Living (kan findes mange steder på nettet). Og dette er ikke skrevet for at reklamere for noget, men det er det mærke dyrlægerne foretrækker, da fremstillingsmetoden skulle være den, der bedst sikrer, at de virksomme stoffer bevares.

Derudover blev der ordineret “ikke flere foderskift” - og gerne et tilskud af ZooLac.

Raiku Sarvå sagde, at de fleste katte faktisk godt kan lide Aloe Vera, når de lige har vænnet sig til smagen. Man kan hælde det over foderet, men jeg foretrak at bruge en engangssprøjte, så jeg var sikker på at den rigtige kat fik den rigtige dosis.

Det ville ikke have betydet noget negativt for Ditte, min anden kat, at få noget med - det er et rigtig godt kosttilskud til raske katte, det styrker immunforsvaret, fik jeg at vide. Men jeg ville jo gerne styre hvem der fik hvad, når det nu var en kur til Donna.

Den normale dosis er 1 tsk (2 ml) morgen og aften. Man starter med en lidt lavere dosis og går op i løbet af et par dage eller 4 - der kan være nogle få katte der ikke kan tåle det.

Senere fik jeg lov til at gå op til 5 ml x 2, fordi den almindelige dosis ikke var helt nok. Da hun havde haft det godt i 1 måned prøvede jeg nemlig at sætte hende ned på 1 ml x 2, men hun fik tilbagefald i løbet af få dage. Så satte jeg det selvfølgelig op til den sædvanlige dosis igen - men, nu kunne jeg ikke få hende stabiliseret. Så ringede jeg til Raiku Sarvå, der sagde, at jeg med sindsro kunne sætte hende helt op til 5 ml morgen og aften. Jeg startede forsigtigt med at sætte hende op med 1 ml morgen og aften til 3 ml x 2 - og vupti - de 2 x 3 ml var nok! I løbet af 3 dage var Donna OK igen.

 

Man skal være advaret om et par ting.

1) Det kan tage lang tid før det hjælper. Op til 2 mdr. skal man give behandlingen, før man giver op. For Donna gik der omkring 14 dage - 3 uger, før de første tegn på at det hjalp, viste sig.

Jeg gav Donna Aloe Vera i et helt år, for selv om hun var “rask” efter nogle måneder, fik hun som sagt tilbagefald, når jeg stoppede. Efter et år ville den tålmodige patient pludselig en dag ikke have det mere, spyttede og kæmpede og nægtede at synke, så jeg måtte bare håbe, at hun selv havde ret i, at det var nok nu. Og se, det havde hun! Har været OK siden..

2) Det kan blive værre i starten. Jeg var lige ved at tro at katten ikke kunne tåle det - efter ca. 5 dage, da hun var oppe på fuld dosis, fik hun det voldsomt værre. “Heldigvis” var det weekend, så jeg så tiden lidt an - og mandag var vi på rette kurs igen..

3) Der kommer tilbagefald, der kan være ret voldsomme. Men de skulle gerne blive sjældnere og mildere - og til sidst holde helt op.

 

Man kan som sagt også bruge Aloe Vera juice som kosttilskud og til at styrke immunforsvaret.

Der findes også en spray specielt til dyr (Aloe Vet), som kan bruges på sår og skrammer, til at afhjælpe katteacne og meget mere.

Hvis nogen har en Aloe Vera plante stående derhjemme, skal man være opmærksom på to ting inden man bruger den som behandling.

Dels findes der mange Aloe arter, der ligner hinanden meget. Men kun Læge-aloe har den ønskede virkning.

Dels ligger der i bladet et lag lige under bladhuden, som man helst skal undgå. Det er nemlig, modsat geléen længere inde i bladet, voldsomt afførende og tarmirriterende.

©Ann Rudbeck

Aloe Vera og tarmkatar
item1a1a1a1a1a1a1a
Til toppen af
blomsttopsiamis
Til toppen af