glaslodret2
toxoill2

En af de sejlivede myter er, at hvis man bliver gravid, skal man holde sig fra sin kat - enkelte går endda så vidt, at de finder katten et nyt hjem. Men det er slet ikke nødvendigt. Smitterisikoen er snarere mange dagligdags fødevarer - og mange af os er allerede immune for smitten.

Hvad er toxoplasmose?

Toxoplasmose - eller haresyge - skyldes en mikroskopisk parasit, der lever og formerer sig i et værtsdyr; f.eks. os mennesker eller de husdyr vi omgiver os med. Toxoplasmose har to former for formering, en kønnet og en ukønnet. Det er ved disse formeringer smitten sker.

Den ukønnede formering foregår ved, at parasitten danner en slags cyster i kødet på sit værtsdyr. På dette tidspunkt har “værten” dannet antistoffer og er blevet immun resten af livet, så cysterne gør ingen skade. Men når et andet dyr - eller et menneske - så spiser kødet, frigøres parasitten og smitter den nye “vært” - hvis denne ikke har været smittet før.

Den kønnede formering er en slags æg (oocyster), der udskilles med værtsdyrets afføring. Æggene er ikke smittefarlige i starten, det er først efter ca. 1 - 2 døgn i varme og fugtige omgivelser at æggene klækkes og kan smitte.

Hvad sker der når man bliver smittet?

Som oftest ingenting. Man kan få symptomer, der minder om en let influenza, men de fleste mærker slet ingenting. Og efter et angreb er man immun resten af livet. De fleste af os har faktisk været smittet, ofte uden at ane det. Undersøgelser viser at over halvdelen af alle mennesker har været udsat for smitten ved 20 års alderen og dermed er immune. Man bliver oftest smittet gennem ikke-gennemstegt kød eller grønt, der ikke er skyllet ordentligt.

Det eneste tidspunkt, det kan være kritisk, er, hvis man netop er blevet gravid og bliver smittet for første gang. Så kan fosteret blive angrebet og det uudviklede immunsystem kan ikke altid klare smitten. Resultatet kan blive abort eller fosterskader.

Hvad er det så med katten som smittebærer?

Katte kan blive smittet på samme måde som vi - og bliver immune på samme måde. Så hvis man har en indekat, der altid kun får tilberedt og gennemkogt mad, er risikoen for at katten skulle have toxoplasmose faktisk nul. Det kan være noget andet hvis katten får rå mad. Mus f.eks.

Så kan den smitte hvis man er uheldig - og glemmer at tømme bakken! Vi spiser jo ikke katte, så den smitte man er udsat for fra en smittet kats side, er via afføringen - altså den kønnede formering med æg.

Man har lavet undersøgelser der viser at det faktisk kun er 1,5 ud af 100 katte der udskiller æg. Og som sagt er æggene ikke smittefarlige de første ca. 1 - 2 døgn. Så hvis man holder en god hygiejne og tømmer og vasker bakken hver dag, er det ikke sandsynligt at man bliver smittet på denne måde.

Hvad nu hvis man bliver gravid og ikke ved om man har været smittet?

Først og fremmest kan man få taget en blodprøve. Man skal være opmærksom på, at det er muligt at laboratoriet kun undersøger om man har en aktiv infektion, altså er “syg” mens man får taget prøven. Hvis man også gerne vil vide om man har været smittet tidligere og nu er immun - og altså ikke behøver at frygte et nyt angreb - skal man bede om at få oplyst sit toxoplasmose-antistoftal. Og det er som sagt kun hvis man ikke har været smittet nogensinde, man kan smitte sit barn.

Hvis man ikke har været smittet, bør man bruge handsker ved madtilberedning og sørge for at varmebehandle sin mad ordentligt - ingen røde bøffer og ikke noget røget kød f.eks. Disse ting er ikke tilstrækkeligt behandlet til at slå toxoplasmose ihjel. Kattebakken bør man også bruge handsker til for en sikkerheds skyld, selv om faren her ikke er ret stor. Især selvfølgelig, hvis man har en udekat eller plejer at give katten råt kød.

Og det er under alle omstændigheder en god idé at vaske hænder meget ofte.

En tilføjelse:

En meget interessant artikel i British Medical Journal (Juli 2000) omhandler en undersøgelse i 6 europæiske storbyer, hvor man har studeret gravide der er smittet med toxoplasmose og de mulige smitteveje. Det viser sig, at stort set al smitte skyldes utilstrækkeligt varmebehandlede fødevarer eller kontakt med jord. Enkelte er blevet smittet i 3.verdens lande. Men undersøgelsen viser - som to andre undersøgelser før den - at katte INGEN smittefare udgør. Heller ikke selv om kvinden har renset bakker eller katten har jaget / spist råt kød.

Ovenstående råd bør nok følges for en sikkerheds skyld. Men det er altså i omfattende undersøgelser fastslået, at kontakt med katte ikke er en risikofaktor.

 

Link til Artiklen: Sources of toxoplasma infection in pregnant women: European multicentre case-control study

©Ann Rudbeck

Om toxoplasmose
Ann 2007
item1a1a1a1a1a1a1a
Til toppen af
blomsttopsiamis
Til toppen af