glaslodret2
Slaskamp
Ditte og Donna ca. 15

Siamkatte har denne spændende pels med farvede ansigter, poter, ører og haler og resten lys. Sådan er deres pelsmønster bare, ligesom en stribet kat er stribet og en sort kat er sort, ikke?

Nej ikke helt..

Siamkattenes masker er faktisk varmefremkaldte og dermed foranderlige. Man kan sige at farverne faktisk er et temperaturkort over kattens overfladetemperatur. De koldeste steder er mørkest, de lyseste er varmest.

En siameserkilling fødes helt hvid. Der var varmt inde i kattemoderen, derfor den lyse farve. De første uger kommer farven så gradvist frem - først på ørekanterne, det allerkøligste sted på katten.

Og når katten er omkring et år er farverne fuldt udviklede. Sådan da - for som katten modnes og bliver ældre ændres farven mod det mørkere. En ældre kat er ikke så aktiv og omkringfarende og er derfor køligere på huden - og den modne siam får derfor gradvis mørke områder også på kroppen.

Man ville kunne opleve at en kat, der er opvokset i meget varme områder og så flytter til koldere egne - eller måske en indekat der får adgang til en gårdhave :-) - skifter farve og gradvis bliver mørkere, når ny pels vokser frem i det køligere miljø.

Og hvis katten har skadet f.eks. halen og har haft forbinding på, vil pelsen vokse frem meget lysere under forbindingen, fordi denne holdt på varmen!

Dette skyldes et gen hos siamkatten der hedder cs. Genet bevirker, at det farvestof, der skaber farven på hår, øjne osv (melanin) ikke virker, når hudtemperaturen stiger over en vis grænse.

F eks. er en chokolademasket siameser i virkeligheden en helt brun kat, der på grund af cs genet ikke kan udvikle sin brune farve på de varmeste dele af kroppen. Samme gen er ansvarlig for de blå øjne.

En siamesermasket kat skal have genet fra både sin mor og sin far for at få de karakteristiske farver. ER kun en af forældrene masket, vil katten i stedet bære skjult på genet. Det er forklaringen på, at fuldfarvede, ikke maskede katte kan få maskede killinger. Hvis begge killingens forældre bærer cs genet skjult, er der 25% chance for at de får et masket barn :) To maskede katte kan derimod aldrig få ikke-maskede killinger.

Dette passer selvfølgelig også for andre katteracer, der har gen for siamesermaske. F.eks. Hellig birma, Ragdoll, Colourpoint perser, Colourpoint british shorthair og flere andre.

Burmeseren er en kat, der har sit eget maskegen, cb. Det virker på samme måde som siameserens cs-gen, men mindre "kraftigt". Burnesermasken er ikke så markant i kontrasterne, og katten er ikke hvid på kroppen, men har i stedet en blegere udgave af sin "rigtige" farve. Burmesere har gule øjne.

©Ann Rudbeck

dec2001

Ditte 5 år senere...

Den videnskabelige forklaring på fænomenet:

"cs cs genet giver siameserkatten en lys krop og mørke ekstremiteter.

cs genet skaber et temperaturfølsomt tyrosinase enzym, som ikke fungerer i dannelsen af melanin ved kattens indre kropstemperatur på 38.5 grader C"

Siameserens maske
item1a1a1a1a1a1a1a
Til toppen af
blomsttopsiamis
Til toppen af