glaslodret2
donmal

Siameseren er den mest kendte af de orientalske katte. Det er også nok den ældste kendte racekat. Den er kendetegnet ved den såkaldte maske og de dybt safirblå øjne. Maske vil sige at kattens ansigt, ører, poter og hale er farvet, mens resten af katten er mere eller mindre lys. Læs mere om siameserens maskegen her

En særlig udgave af siameseren er "Foreign White" der tilsyneladende - men kun tilsyneladende - ikke er masket. Denne helt hvide kat bærer masken skjult under den hvide pels som genet for hel-hvid giver. Men det afsløres at den faktisk er en masket siameser af øjnene, der er mørkeblå, siameserblå, pga maskegenet - ikke lyseblå, som hvide katte ellers har. Dette betyder også at de hvide siamesere er normalt hørende, de rammes normalt ikke af det anlæg for døvhed, som hvide katte ellers ofte har.


Den orientalske familie består herudover af:

• Orientalsk korthår (tidligere bare orientaler), der er en korthåret kat svarende til siameseren, bare uden maske. Den har farve eller mønster på hele kroppen og græsgrønne øjne. Den findes med eller uden hvidt. Orientalere kan være bærere af maskegenet og kan så få maskede siameser-killinger.

• Balineser, der er en semilanghåret siameser.

• Orientalsk langhår (tidligere javaneser), der er semilanghåret og ellers som korthårsvarianten.

• Seychellois, der findes i både en korthåret og semilanghåret variant, denne er en siameser med hvidt fordelt på større eller mindre dele af kroppen.

Alle de orientalske katte har en spinkel, langstrakt, muskuløs krop, lange slanke ben, en lang tynd hale (mindre synligt hos de semilanghårede), store ører og et trekantet, spinkelt hovede med en lge"romerprofil" uden knæk. De ser ofte fnuglette ud, men vejer ret godt til, når man løfter på dem. De har deres oprindelse i Thailand og omgivende lande.

At bo med en siameser, eller en af de andre orientalske katte, er en oplevelse! Det er en kat, der ikke lader sig ignorere eller overse. Den er krævende, påtrængende, energisk, aktiv, snakkende - og bare dejlig!

Man får en ven for livet (i hvertfald kattens liv) når en siameser kaster sin kærlighed på én. En loyal og kærlig ven. En siameser er ikke en allemandskat, den vil ofte gerne lige se nye mennesker an, men dens familie er den aldrig langt væk fra. Og den kræver opmærksomhed med høj stemme! Får den ikke tilstrækkelig respons, kan den godt finde på at underholde sig selv - og ikke altid med det, du synes er smartest!
En siam er med overalt, med sit nysgerrige lille hovede nede i det, du laver - og om natten er den med under dynen, for den elsker varme og nærhed! Den snakker med dig, spinder som et tærskeværk, udtænker spillopper som du ikke kan lade være med at trække på smilebåndet af - og af og til overrasker den dig med sin udspekulerethed, for det er en virkelig intelligent race.
Hvis man anskaffer en af disse katte skal man have gjort sig klart, at den kræver noget af en og at den i nogens ører snakker meget højt. Man skal også være parat til at anskaffe to katte, for en siameser duer som regel ikke til at være alene. De er så tæt på at være flokdyr som katte kan være, og en enlig orientalsk kat kan faktisk pådrage sig en depression af ensomhed.
Men kan man opfylde kattens krav, er det verdens bedste bofælle.

©Ann Rudbeck

Siamesersind..
blomsttopsiamis