glaslodret2

Siameseren er måske den ældste kendte racekat.

Kattens tidligste historie fortaber sig i Asien og i fortidens kongerige Siam, nutidens Thailand. Man mener at deres oprindelse ligger i området Malaya, Indokina, Burma og Himalaya. Teorien styrkes af lighederne med de katte, der stadig befolker området. (Tendens til haleknæk, slank krop, langt hoved).

Man kender et gammelt Thailandsk skrift, skrevet et sted mellem 1350 og 1767 der hedder "Tamra Maew" - Kattedigte. Heri er der tegninger af de typer katte, der har eksisteret i Siam i århundreder - der slående ligner dem vi kender idag som Siameser, Burmeser, Korat og blandinger som Tonkineseren. Da folk i Thailand (Siam) anser alle disse katte for "siamesiske", hedder de maskede katte med blå øjne i deres hjemland "Wichien-mass" (månediamant) eller "Maew Kaew" (juvelkat).

En kaldes juvelkat, hvid af
tamramaewsiam

Man har mange beretninger om, at de siamesiske katte - Siams kongelige Katte - boede i de kongelige paladser og kun måtte ejes af medlemmer af kongefamilien. Men de var også tempelkatte. Når en person af høj byrd døde, udvalgte man en kat til at modtage den dødes sjæl. Man begravede den levende kat sammen med den afdøde. Fra graven var der lavet gange ud til det fri, og når katten dukkede op igen, anså man det for tegn på, at den dødes sjæl var genopstået. Katten flyttede så fra de kongelige gemakker til et af templerne, hvor den levede i stor luksus med tempeltjenere som oppassere, med kostbare stoffer at hvile på og guldtallerkener at spise af. Disse ting blev skænket af den afdødes pårørende, for at opnå velsignelse og held.

Når katten blev tempelkat sagdes den at opnå særlige evner og være i stand til at gå i forbøn for den dødes sjæl.

Som i den gamle Egypten var der også i Siam strenge straffe for at slå en kat ihjel, og selv idag kan man her træffe endda dyrlæger, der værger sig imod at aflive en kat, selv om det er af barmhjertigheds grunde.

Faktisk spiller katte en rolle i kroningsceremonien i Thailand endnu idag. Den nykronede konge omgives af 16 unge adelige damer. En af disse bærer en kat, der er smykket med juveler specielt fremstillet til formålet. Efter thai'ernes tro deltager den afdøde konge i kroningen i skikkelse af katten, der har modtaget hans sjæl. Den sidste kroning fandt sted den 6. maj 1950 for den nuværende konge (Kong Bhumibol Adulyadej, verdens længst regerende monark)

Og ved templerne kan man stadig se kattene blive fodret.

Man ved at de første siam-katte, der kom til Europa var en gave fra kongen af Siam til den engelske generalkonsul Gould i 1884, en farvel-gave og en stor ære.

Disse katte, Pho og Mia, er nr. 1 og 2 i det engelske katteregister, men er registreret som "ukendt oprindelse, importeret fra Bangkok".

©Ann Rudbeck

bangkok5
Siams kongelige kat
item1a1a1a1a1a1a1a
Til toppen af
blomsttopsiamis
Til toppen af